Nieuws

Opeenvolgende faillissementen in de Belgische energiesector. Onze CEO kijkt terug op deze crisis.

Coretec Energy

13/01/2022 AankoopstrategieënArtikelen

Opeenvolgende faillissementen in de Belgische energiesector. Onze CEO kijkt terug op deze crisis.

De afgelopen maanden zijn de stijgende energieprijzen in het nieuws geweest. Meer recent heeft de pers het faillissement aangekondigd van verschillende energieleveranciers in België en het einde van vaste prijzen leveringscontracten bij anderen.

In deze moeilijke context vraagt u zich wellicht af hoe het met CORETEC Energy staat en in welke maat wij de continuïteit van onze diensten kunnen blijven garanderen.

In een interview dat op 12/01/2022 werd afgenomen en hieronder beschikbaar is, geeft Pierre-Yves Dozo, CEO Invoicing bij CORETEC Energy, antwoord op de vragen die u stelt.

 

Wat zijn de redenen voor deze faillissementen?

“Energieleveranciers zijn bedrijven met enorme kasstromen en kleine marges. Ik zou zeggen dat er twee belangrijke gevallen zijn waarin een faillissement kan voorkomen:

  1. Slechte hedging, waarbij leveranciers contracten met vaste prijzen aanbieden en tegen variabele prijzen inkopen. Zolang de variabele prijzen het niveau van de vaste prijzen niet overschrijden, zal deze speculatie succesvol blijken, maar bij het huidige prijsniveau is deze strategie potentieel dodelijk. Dit is dus een speculatief beheer, dat ver afstaat van het gezonde beheer dat bijvoorbeeld CORETEC Energy voert.
  2. Leveranciers lopen ook risico’s met klanten die op basis van maandelijkse termijnen worden gefactureerd (YMR) en die een contract met variabele prijs hebben. Dit komt doordat leveranciers een “a priori” prijs gebruiken om het bedrag van de termijn vast te stellen. Wanneer deze prijs sterk schommelt – wat momenteel het geval is – moeten zij gas kopen tegen een hogere prijs dan verwacht en, tenzij zij het bedrag van het voorschot herzien, krijgen zij dit pas terug op het moment van de regularisaties, soms een jaar later!

Dit tijdsverschil veroorzaakt een liquiditeitscrisis dat de meest kwetsbare leveranciers niet kunnen overleven.

 

Is CORETEC Energy getroffen door deze crisis?

“Alle spelers worden getroffen door deze crisis! Maar we zijn er klaar voor en ik kan iedereen geruststellen. Onze rekeningen en onze financiële organisatie zijn solide en wij werken aan een programma van voorschotaanpassingen in de nabije toekomst. We moesten ons aanpassen en dat hebben we gedaan.

Dit gezegd zijnde, is het duidelijk dat de politieke wereld moet begrijpen dat deze crisis niet kan blijven duren! Wij zijn ons ervan bewust dat onze klanten het misschien moeilijker vinden om hun rekeningen te betalen en wij zullen naar hen luisteren.”

 

Is er een risico op faillissement voor CORETEC Energy?

“Om bovengenoemde redenen is mijn antwoord duidelijk: Nee. Er is geen risico op ons niveau. Maar nogmaals, het is belangrijk te begrijpen dat de huidige prijzen onhoudbaar zijn en dat een politieke oplossing voor de gasvoorziening in Europa op korte termijn verplicht is, anders zal de schade voor de economie in het algemeen enorm zijn.

 

Zoals Total Lampiris kocht heeft, gaat u ook deze weg volgen?

“We hebben geen plannen om Lampiris te kopen, nee 😊.

Het punt om gekocht te worden is deel uit te maken van een sterkere organisatie. Dit is voor ons al het geval aangezien Blue Pearl, onze moedermaatschappij, wordt gesteund door het DWS-fonds dat in Europa 720 miljard activa beheert. CORETEC Energy is dus in goede handen voor de toekomst.

 

Kunt u garanties geven met betrekking tot de energielevering aan klanten van CORETEC Energy?

“Absoluut. Ondanks de enorme spanningen op de markten, hebben wij bevoorrading voor meerdere jaren veiliggesteld door een nieuw contract af te sluiten met een dochteronderneming van de Russische reus Gazprom.

Wij zijn zeer verheugd dat wij dit contract hebben kunnen verlengen, waardoor onze klanten nog jarenlang verzekerd zullen zijn van een zekere levering tegen een concurrerende prijs.”