Nieuws

Zonnepanelen op hangars

EEN INDUSTRIE EN LANDBOUW KWESTIE?

03/11/2021 Fotovoltaïsche energie

Voor landbouw- en industriële activiteiten zijn fotovoltaïsche panelen deel van de strategie om de energiekosten te beheersen. De productie van hernieuwbare energie is een echte troef in deze sectoren, die vaak veel elektriciteit nodig hebben. De oppervlakte die nodig is voor de installatie van een voldoende aantal panelen is vaak groot.

De kwestie van de beschikbare ruimte voor de installatie van zonnepanelen is dan een centraal aandachtspunt voor fabrikanten en landbouwers. Hier telt elke vierkante meter.

Daarom richten zich de energieadviseurs en -installateurs op daken die kennelijk kwetsbaarder zijn, zoals de daken van landbouw- en industriële loodsen. Maar kan dat echt?

 

WAAR!

  • Er zijn geen vergunningen nodig
  • Deze projecten kunnen worden gefinancierd
  • Deze projecten kunnen gekoppeld worden aan een privé ruimte

 

VERKEERD!

  • De panelen kunnen niet worden gemonteerd op plastic of vezelcementplaten
  • Het dak moet altijd vernieuwd worden
  • Elektrische panelen moeten altijd versterkt worden

 

Waar! Geen vergunning vereist

In Vlaanderen is, als het dak bestaand is en het grondoppervlak niet wordt veranderd, geen vergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen. Dit geldt ook voor installatie op industriële gebouwen, landbouwloodsen en dergelijke. Zo wordt het project met 3 maanden ingekort.

 

Waar! Deze projecten kunnen worden gefinancierd

Vanwege de elektriciteitsbehoeften van industriële en landbouwbedrijven is de te bestrijken oppervlakte vaak groot. Beleggers door derden, beleggingen door derden of beheer van groenestroomcertificaten, diverse financieringsoplossingen zijn beschikbaar om deze investeringen op korte termijn mogelijk te maken.

 

Hier vindt u al onze financieringsoplossingen FINANCIERING • Coretec

 

Waar! Deze projecten kunnen worden gekoppeld aan een particulier huisvesting

Het is mogelijk particuliere ruimten van stroom te voorzien via de infrastructuur van de zonneloods. De installatie van batterijen om de geproduceerde energie op te slaan en zo de continuïteit van de energievoorziening te garanderen in geval van stroomuitval of ’s nachts is een mogelijkheid. Een tweede toepassing is de voeding, vanuit een fotovoltaïsche installatie, van een laadstation voor elektrische auto’s. Het is ook mogelijk om gemeenschappelijke of afzonderlijke elektriciteitsmeters te gebruiken.

 

VERKEERD! De panelen kunnen niet worden geïnstalleerd op vezelcement golfplaten

Schuurdaken kunnen oud zijn en zijn vaak ontworpen voor eenvoudige bescherming tegen het weer. Soms zijn ze gemaakt van plastic golfplaten of andere materialen die vrij kwetsbaar kunnen zijn.

De stabiliteit van de structuren wordt systematisch gevalideerd door een stabiliteitsstudie die wij uitvoeren. Gelukkig hangt deze stabiliteit niet af van de dakbedekking, maar van zijn draagstructuur. De panelen worden op de metalen of houten structuur van het dakframe geinstaleerd en niet op het dak zelf. In veel gevallen is de stabiliteitsstudie dus positief en kan de installatie worden uitgevoerd met weinig of geen aanpassingen aan het dak van het opslaggebouw.

 

VERKEERD! Het dak moet systematisch gerenoveerd worden

Onstabiele lakens zijn iets waarmee rekening moet worden gehouden, maar op zich zijn ze geen groot probleem. Het dak hoeft dus zeker niet systematisch te worden vernieuwd. Integendeel, om een optimale rentabiliteit van het project en een zo snel mogelijke ROI te garanderen, worden alleen de noodzakelijke werkzaamheden uitgevoerd.

Zoals hierboven uiteengezet, voeren wij altijd een haalbaarheids- en stabiliteitsstudie uit. Indien deze studie negatief is, betaalt de klant alleen voor de studie en verbindt hij zich tot niets meer.

 

VERKEERD! Elektrische panelen moeten altijd versterkt worden

Zelfs in gevallen waarin het elektrische paneel, dat is ontworpen voor een laag vermogen, niet toelaat het nodige vermogen toe te voegen, zijn er nu oplossingen om dit te ondervangen. In feite zijn omvormers bestand tegen een overdimensionering tot 200%. Zo zal bijvoorbeeld een elektrische aansluiting van 50 kVA de installatie van panelen van 100 kWp mogelijk ondersteunen, zonder dat de bestaande aansluiting wordt aangepast.

Samenvattend kan worden gesteld dat de installatie van fotovoltaïsche panelen op hangars geen bijzondere complexiteit of beperkingen met zich meebrengt. Integendeel, het opent belangrijke opportuniteiten voor industriële sectoren en landbouwbedrijven om hun energierekeningen veilig te stellen en te verlagen via een bestaande infrastructuur.

Vraag een bezoek aan van onze expert!