Nieuws

Hoe komt de Universiteit van Luik (Ulg) aan haar energie ?

Coretec Energy

06/03/2023 Aankoopstrategieën

In dit interview legt Maud Leloutre, van de afdeling “Energie” van de Universiteit van Luik, ons uit hoe Coretec Energy de Universiteit helpt bij het beheer van haar energiecontracten.

“Mijn naam is Maud Leloutre en ik werk bij de energieafdeling van de universiteit. Onze afdeling bestaat uit drie personen.

Het energiedepartement zorgt voor veel verschillende dingen waaronder de energie. Het gaat van de koopcontracten tot aan de levering van energie. We kopen gas en elektriciteit, maar ook stookolie en hout.

Deze zorgen voor de follow-up. We controleren de prijzen, we controleren facturen en het verbruik. De elektriciteits- en gasmarkten zijn vrij specifiek in termen van aankoopbeleid. De overheidsopdrachten zijn heel technisch en dit techniek hebben we niet. Dus we maken een beroep op gespecialiseerde energie inkoopkantoren.

De rol van de adviseur voor ons in termen van elektriciteit en gas gaat echt over het  schrijven van de technische clausules die de inkoopprincipes bepalen. Maar ook het maken en opvolgen van de gehele gunning van het contract meestal op technisch vlak wetende dat we zullen zorgen voor het administratieve gedeelte van de markten. 

Maar de rol stopt hier niet. Hij zal ons helpen een oproep te lanceren en bepalen wie de winnaar is. Hij zal ons ook bijstaan in alles wat te maken heeft met het volgen van de contracten op een dagelijkse basis. Hier spreken we van facturatie, van de besprekingen over mogelijke regels die moeten evolueren enz …

Het is heel gevarieerd. We hebben verschillende contacten bij CORETEC. De opvolging van de facturen en de prijzen wordt regelmatig gedaan. Men moet weten dat we “clic” contracten hebben. De consultant helpt ons ook bij het vaststellen van de prijzen. Hij maakt eenmarkttoezicht en bepaalt met ons een strategie waarmee we onze prijzen kunnen bepalen.

CORETEC waarschuwt ons ook wanneer de markten bewegen en het nodig is om een beslissing te nemen. Ze zijn zeer responsief en waren er ook in de moeilijke omstandigheden van de laatste maanden. Dus we zijn zeer tevreden en kunnen we ons niet inbeelden deze vaardigheid in huis te nemen. We hebben andere dingen te doen heel veel andere dingen te doen zoals intern toezicht van het verbruik dat ook veel tijd inneemt. We steken lieven onze energie hierin en werken met mensen die gespecialiseerd zijn deze gebieden.”