Warmtekrachtkoppeling: gelijktijdige opwekking van elektriciteit en warmte
Hoe werkt het en de voordelen ervan
« EN DUBBELE ROL: WARMTE EN ELEKTRICITEIT PRODUCEREN
De warmtekrachtkoppelingseenheid is een motor die op aardgas loopt. Dit gas laat de motor draaien en genereert elektriciteit en warmte.
CREËREN VAN ELEKTRICITEIT
– De motor is gekoppeld aan een alternator om elektriciteit te produceren.
– Deze elektriciteit wordt aan uw elektriciteitsnet geleverd.
– Het gebruik van deze elektriciteit vermindert uw aankopen en uw afhankelijkheid van elektriciteit.
PRODUCTIE VAN WARMTE
– Warmte geproduceerd door de rotatie van de motor
– Terugwinning van deze warmte uit het motorblok en zijn uitlaatgassen
– De geproduceerde warmte kan voornamelijk worden gebruikt in de vorm van warm water en stoom om uw gebouwen te verwarmen en/of uw processen aan te drijven.
VOORNAAMSTE VOORDEEL: BETER GEBRUIK VAN WARMTE
Gescheiden productie van warmte en elektriciteit betekent totaal verlies van 55% van de geproduceerde warmte. Bij warmtekrachtkoppeling gaat echter slechts 10% van de warmte verloren. Uw warmte wordt dus beter benut met een warmtekrachtkoppelingseenheid.
EEN DUBBEL VOORDEEL: ECONOMISCH & ECOLOGISCH
ECONOMISCH VOORDEEL
– Voor uw elektriciteit: Vermindering van uw elektriciteitsfactuur omdat warmtekrachtkoppeling elektriciteit produceert op basis van aardgas (gasprijs < elektriciteitsprijs).
– Voor uw verwarming: Minder gasverbruik van uw verwarmingsketel, omdat warmtekrachtkoppeling gedeeltelijk in uw verwarmingsbehoefte voorziet.
VOORDELEN VOOR HET MILIEU
Lagere CO2-uitstoot: Wanneer u elektriciteit van het net koopt en warm water produceert met een ketel, is uw CO2-uitstoot veel hoger dan met een warmtekrachtkoppelingseenheid.
EXTRA INFORMATIE
– Net als bij fotovoltaïsche panelen ondersteunt het Vlaams Gewest deze “CO2-efficiënte” investering door gedurende 15 jaar groene certificaten toe te kennen. Deze worden berekend in verhouding tot de hoeveelheid elektriciteit die de warmtekrachtkoppelingsinstallatie produceert.
– De installatie van een warmtekrachtkoppelingsmotor brengt extra kosten met zich mee, zoals de jaarlijkse onderhoudskosten en de kosten voor het aardgasverbruik van de motor. Desondanks garandeert de technologie financiële besparingen.
– De levensduur van een warmtekrachtkoppelingsmotor (vóór grote revisie) bedraagt 60.000 uur. Als we dit vergelijken met een auto die met een gemiddelde snelheid van 60 km/u rijdt, komt de levensduur van de motor dus overeen met 3.600.000 kilometer. »