Nieuws

Warmtekrachtkoppeling: gelijktijdige opwekking van elektriciteit en warmte

Hoe werkt het en de voordelen ervan

31/05/2023 Warmtekrachtkoppeling

Warmtekrachtkoppeling: gelijktijdige opwekking van elektriciteit en warmte

« EN DUBBELE ROL: WARMTE EN ELEKTRICITEIT PRODUCEREN

De warmtekrachtkoppelingseenheid is een motor die op aardgas loopt. Dit gas laat de motor draaien en genereert elektriciteit en warmte.

CREËREN VAN ELEKTRICITEIT

– De motor is gekoppeld aan een alternator om elektriciteit te produceren.

– Deze elektriciteit wordt aan uw elektriciteitsnet geleverd.

– Het gebruik van deze elektriciteit vermindert uw aankopen en uw afhankelijkheid van elektriciteit.

PRODUCTIE VAN WARMTE

– Warmte geproduceerd door de rotatie van de motor

– Terugwinning van deze warmte uit het motorblok en zijn uitlaatgassen

– De geproduceerde warmte kan voornamelijk worden gebruikt in de vorm van warm water en stoom om uw gebouwen te verwarmen en/of uw processen aan te drijven.

 

VOORNAAMSTE VOORDEEL: BETER GEBRUIK VAN WARMTE

Gescheiden productie van warmte en elektriciteit betekent totaal verlies van 55% van de geproduceerde warmte. Bij warmtekrachtkoppeling gaat echter slechts 10% van de warmte verloren. Uw warmte wordt dus beter benut met een warmtekrachtkoppelingseenheid.

EEN DUBBEL VOORDEEL: ECONOMISCH & ECOLOGISCH

ECONOMISCH VOORDEEL

– Voor uw elektriciteit: Vermindering van uw elektriciteitsfactuur omdat warmtekrachtkoppeling elektriciteit produceert op basis van aardgas (gasprijs < elektriciteitsprijs).

– Voor uw verwarming: Minder gasverbruik van uw verwarmingsketel, omdat warmtekrachtkoppeling gedeeltelijk in uw verwarmingsbehoefte voorziet.

VOORDELEN VOOR HET MILIEU

Lagere CO2-uitstoot: Wanneer u elektriciteit van het net koopt en warm water produceert met een ketel, is uw CO2-uitstoot veel hoger dan met een warmtekrachtkoppelingseenheid.

EXTRA INFORMATIE

– Net als bij fotovoltaïsche panelen ondersteunt het Vlaams Gewest deze “CO2-efficiënte” investering door gedurende 15 jaar groene certificaten toe te kennen. Deze worden berekend in verhouding tot de hoeveelheid elektriciteit die de warmtekrachtkoppelingsinstallatie produceert.

– De installatie van een warmtekrachtkoppelingsmotor brengt extra kosten met zich mee, zoals de jaarlijkse onderhoudskosten en de kosten voor het aardgasverbruik van de motor. Desondanks garandeert de technologie financiële besparingen.

– De levensduur van een warmtekrachtkoppelingsmotor (vóór grote revisie) bedraagt 60.000 uur. Als we dit vergelijken met een auto die met een gemiddelde snelheid van 60 km/u rijdt, komt de levensduur van de motor dus overeen met 3.600.000 kilometer. »