Nieuws

Onderhoud van de warmtekrachtkoppelingsmotor van Solarec te Libramont

Coretec Energy

03/07/2023 Warmtekrachtkoppeling

Onderhoud van de warmtekrachtkoppelingsmotor van Solarec te Libramont

Met meer dan 60.000 bedrijfsuren sinds de ingebruikname in 2013 is het tijd voor onze teams samen met onze partner de warmtekrachtkoppelingsmotor volledig te reviseren.

In tien jaar tijd zal de installatie meer dan 225 GWh gecombineerde, thermische en elektrische energie hebben opgewekt.

Deze coproductie heeft geleid tot grote besparingen in het aardgasverbruik, wat resulteerde in aanzienlijke financiële en ecologische besparingen. Als we bijvoorbeeld de opgewekte energie vergelijken met een conventioneel productiesysteem, is er dankzij deze warmtekrachtkoppelingsinstallatie meer dan 20.000 ton CO2 bespaard.

Uiteraard willen we Solarec bedanken voor het vertrouwen dat ze in ons hebben gesteld enerzijds maar ook voor het feit dat ze ons deze cruciale fase in het leven van een hoogwaardige productie-eenheid hebben toevertrouwd.

Bij de revisie wordt de motor volledig gedemonteerd, tot in de kern. Elk onderdeel wordt vervolgens naar de fabrikant gestuurd voor een nauwgezette reiniging en daarna worden ze nauwkeurig opgemeten om de slijtage te berekenen.

Als de metingen binnen de normen vallen, wordt het onderdeel behouden, zo niet wordt het gereviseerd of zelfs vervangen. De teams zetten de motor vervolgens weer methodisch in elkaar.

De warmtekrachtkoppelingseenheid is bijgevolg opnieuw zo goed als nieuw en klaar voor een nieuwe levenscyclus van 60.000 uur.

De 2.600 kW eenheid zal binnenkort weer in bedrijf zijn en de locatie in Libramont opnieuw voor nog eens 60.000 uur van elektriciteit en warmte voorzien.