Nieuws

BBA : een warmtekrachtkoppelingseenheid om het proces aan te drijven

Coretec Energy

04/11/2022 Warmtekrachtkoppeling

In deze video bespreekt BBA (Biomethaan van de Bois d’Arnelle) de implementatie van een warmtekrachtkoppelingssysteem ter ondersteuning van hun biomethanisatieproces. Focus op optimalisering en vermindering van energiekosten.

“BBA voor Biométhane du Bois d’Arnelle is de eerste biomethanisatie-eenheid gebouwd en ontworpen voor de injectie van biomethaan in de aardgasnetwerk in België. 

Het biomethaan wat is het? 

Het is biogas dat we produceren uit organisch afval en landbouwgewassen die zal worden gereinigd om onzuiverheden en CO2 te verwijderen en enkel het methaan CH4 te houden Dit wordt dan geïnjecteerd in het aardgasnetwerk om het fossiele aardgas te vervangen dat we importeren uit het buitenland, vooral uit Rusland. 

Om ons productieproces van biomethaan te kunnen optimaliseren, wilden we onze eigen elektriciteit en warmte kunnen produceren. Dus we hebben gezocht naar een partner om ons te helpen in de ontwikkeling van de warmtekrachtkoppelingsdeel van het project naast het biomethaan injectie project. We hebben voor Coretec Energy gekozen. 

Wij hebben gekozen voor een warmtekrachtkoppeling van 800 kilowatt elektriciteit. Dit stelt ons in staat om, de energiebehoeften van de locatie te dekken, maar ook om elektriciteit te kunnen injecteren in het elektriciteitsnet. Vandaag werkt de machine al een jaar en we zijn echt tevreden met de operatie en de productie. Het werkt, bij wijze van spreken, de hele tijd op vol vermogen. 

Zoals tijdens de ontwikkelingsfase van het project maar ook tijdens de installatie van de warmtekrachtkoppelingsinstallatie en haar inbedrijfstelling, we waren echt heel, heel tevreden met het hele dienst van Coretec. Vóór, tijdens en na de installatie van de machine, waren we ook verrast door de reactievermogen van het Coretec-team.”